In liefdevolle herinnering aan
Brenda Froyen

Beste Brenda

brenda froyen

Toen we elkaar afgelopen donderdag voor het laatst spraken, had je het over hoop. De actie die je op touw wou zetten tegen onrecht en brutaliteit ten aanzien van wie psychisch kwetsbaar is, was gekelderd. Dat deed je pijn. Maar je vond eveneens dat de strijd voor betere zorg niet mocht stoppen. Je sprak met de Liga voor Mensenrechten en het sterkte je in de idee dat we het gebruik van dwang sterker aan banden kunnen leggen.

Een krachtige stem in de stilte

brenda froyen

We zijn vertwijfeld en diep geraakt door het overlijden van Brenda Froyen, een bijzondere vrouw, een krachtig mensenrechtenactiviste, een toegewijde moeder van drie zonen en de echtgenote van een man die haar als geen ander liefhad. Haar beslissing om uit het leven te stappen heeft me diep geschokt en laat me achter met een gevoel van leegte en verlies dat moeilijk te bevatten is.

Coming on strong

brenda froyen

Op 1 augustus 2024 had ik voor het laatst contact met Brenda. Zij bond de strijd aan met de GGZ in België. Omdat ze daar hele goede redenen voor had. Ik heb haar gesteund, financieel en in het woord. ‘Coming on Strong’, dat is wat ik altijd ervoer bij wat Brenda zei en deed. Vandaag is het niet anders.

Een ondoofbaar licht

brenda froyen

Met het bereiken van de lange, bonkige dijk die Friesland met Noord-Holland verbindt bereiken ook enige lichte zenuwen mijn maag. Op deze stikdonkere, laat-septemberse zaterdagavond vraag ik me af of dit een goed idee was. Het fietspad naast de A7 zou vanaf hier 32 kilometer enkel vooruit gaan en daarmee was elke geborgenheid van de volgauto de komende uren volledig onbereikbaar.