In liefdevolle herinnering aan
Brenda Froyen

Wie schrijft, die blijft. En Brenda schreef 11 boeken

Kinderboeken

Dit boek is te piep voor jou

Lezen is best moeilijk, maar niet alle woorden zijn even moeilijk. Er zijn ook makkelijke woorden. Die zijn vaak vies, zoals kont of pipi. En moeilijke woorden zijn dan vaak weer saai en stom. Die woorden noemen we de piep woorden. Piep is dus moeilijk.

Dit boek is dus eigenlijk te moeilijk voor jou. Of te piep dus.
Tenzij je het samen leest, of piep je er liever even alleen in?

Vanaf 7 jaar

Wifi en de broers

Dit is Wifi. Onmisbaar én harig, want Wifi is een hond. Een echte hond. Met een Instagram én Tiktokaccount.

Wifi komt uit Nederland, maar hij woont in een Belgisch gezin. Dat zorgt voor heel wat misverstanden, want Wifi begrijpt geen ‘Belgisch’. Hij begrijpt ook niet dat hij niet op handtassen mag plassen, dat honden beter geen paaseitjes opeten én dat je niet mag weglopen als de poort even openstaat.

Wifi en de broers bevat 20 grappige, vertederende verhaaltjes over Wifi, om voor te lezen of zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Gebaseerd op echte mensen en bijna echte feiten.

Met hartverwarmende illustraties van Marloes De Vries.

Via deze link vind je lessuggesties bij het boek.

Een jaar met Wifi

Dit is Wifi. Onmisbaar én harig, want Wifi is een hond. Een echte hond. Met een Instagram én Tiktokaccount.

Wifi komt uit Nederland, maar hij woont in een Belgisch gezin. Dat zorgt voor heel wat misverstanden, want Wifi begrijpt geen ‘Belgisch’. Hij begrijpt ook niet dat hij niet binnen mag plassen, dat je geld niet mag opeten én dat je geen BH’s aan de burgemeester mag geven.

‘Een jaar met Wifi’ is een boek met 25 grappige, vertederende kortverhaaltjes over Wifi in 2020, om voor te lezen of zelf te lezen vanaf 7 jaar.
Want in een jaar waarin de hele wereld op slot ging, werd pas echt duidelijk hoe onmisbaar Wifi was.

Gebaseerd op echte mensen en bijna echte feiten.

Met illustraties van Marloes de Vries.

Via deze link vind je lessuggesties bij het boek.

Pssst

Pssst jij, ja jij daar, die dit leest

Hoe gaat het met je?

Goed?

Ik dacht wel dat je dat zou zeggen. Dat zeggen de meeste mensen als je vraagt hoe het met ze gaat: ‘goed’, ook al is dat niet zo. Eigenlijk gaat het met heel wat mensen niet goed. 1 op 4 mensen in ons land zit ‘niet lekker in zijn vel’ of heeft zoals ze dat noemen: psychische … euh… je weet wel. Psy wat? Ja, moeilijk woord, he? Ik noem ze pssst-problemen.

Pssst. Dat zeg je wanneer je iemand iets wil zeggen waarvan je niet wil dat anderen het horen. Dat is bij psychische problemen vaak zo. Daar durven we niet over te praten. In ‘Pssst’ durven we dat wel. We vertellen je alles wat we erover weten. Maar er is ook ontzettend veel dat we er nog niet over weten. Dit is dus een weetjes én een niet-weetjesboek. Weten wat je niet weet kan je soms ook helpen iets beter te begrijpen.

Voor jongeren vanaf 10 jaar met vragen rond pssst je weet wel …

(Achtergrond)informatie bij dit boek vind je op pssstinfo.be.

Waargebeurde verhalen

ben ik dan nu weer normaal

Ben ik dan nu weer normaal?

In 2012 kreeg Brenda Froyen een kraambedpsychose na de geboorte van haar derde zoontje. Wat volgde was een pijnlijk parcours doorheen de psychiatrie. Haar zware diagnose kreeg als toevoeging: ‘chronische aandoening, levenslange medicatie, wellicht niet meer in staat om te werken’. Met andere woorden ‘ongeneeslijk’. Het etiket was geplakt.

Acht jaar later werkt Brenda voltijds en is ze geheel vrij van medicatie en symptomen. Al die jaren stond ze op de barricades voor patiëntenrechten, schreef ze boeken en gaf ze lezingen om het taboe rond psychische problemen te doorbreken. Ze luisterde naar patiënten en naar hulpverleners. Ze bezocht de isoleercellen waar ze verbleven had.

In dit boek trekt ze het etiket definitief van zich af. Ze vertelt over de zoektocht naar zichzelf. Want wie ben je nog als wat je denkt en voelt en hoe je je gedraagt ‘gestoord’ genoemd wordt? Hoe word je dan weer normaal? En wat is normaal? De overlijdens van Jonathan Jacob en Jozef Chovanec waren dat in ieder geval niet. Ook daar gaat Brenda dieper op in. Ze kijkt kritisch naar een sector, de psychiatrie, die zich jaren verstopt heeft achter hoge muren, overtuigd van het eigen grote gelijk.

Verschenen in september 2020 bij Borgerhoff & Lamberigts.

psychotic mom

Psychotic Mum – An inside story

De Engelse vertaling van ‘Kortsluiting in mijn hoofd’.

After giving birth to her third son, Brenda suffers a post-partum psychosis. One in every thousand women suffers from this rare illness. She starts to experience hallucinations, with the boundary between illusion and reality becoming increasingly vague. Her psychosis disrupts her entire life and that of everyone around her.

Psychotic Mom is the story of Brenda’s quest for help. Fragments from nurses’ reports and the diary of her husband and sister combine to give a more comprehensive idea of what happens when someone experiences psychosis. The book is a scathing indictment against the often random, forced and at times humiliating treatment of psychiatric patients. Overmedication, compulsory admission, and solitary confinement are rife in mental health care. But Brenda’s story is also a story of hope. The hope that she will recover, the hope that the taboo of mental health will finally be broken. Brenda Froyen hopes to instigate a debate on the treatment of psychiatric patients.
A moving and insightful account of what goes in the head of someone who is experiencing psychosis. An argument in favour of a more human approach to patients.

Verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts in 2019.

uitgedokterd

Uitgedokterd

Na de geboorte van haar derde zoontje kreeg Brenda Froyen een kraambedpsychose. Er volgden drie opnames, waarvan twee gedwongen, met isoleercellen, fixatie, dwangmedicatie. Na die traumatiserende ervaringen wilde ze aanvankelijk niets meer met de psychiatrie te maken hebben. Maar er bleek nog zoveel viel uit te dokteren in de geestelijke gezondheidszorg. Daarom schreef Brenda Froyen dit boek. Ze praat met lotgenoten, ervarings- deskundigen en hulpverleners.

Thema’s als ‘stigma’, ‘medicatie’, ‘dwang’ en ‘de vermaatschappelijking van de zorg’ komen aan bod. Brenda ontwerpt ook haar eigen ‘froyaanse’ plan voor een humanere psychiatrie en legt dat voor aan vooraanstaande psychiaters en psychologen als Dirk De Wachter, Paul Verhaeghe, Jim van Os en vele anderen. Het resultaat is een praktisch en veelstemmig boek over de psychiatrie van morgen. Een boek dat toont hoe we van dwang naar veerkracht kunnen gaan.

Dit briljante boek laat de weg zien: het is de gebruiker die de geestelijke gezondheidszorg opnieuw uitvindt.’ Jim van Os

‘Brenda schrijft scherpzinnig en met humor, kritisch en constructief, creatief en gedreven. Uitgedokterd is verplichte lectuur voor iedereen die van dichtbij of van ver met de geestelijke gezondheidszorg te maken heeft.’ Dirk De Wachter

kortsluiting in mijn hoofd

Kortsluiting in mijn hoofd

Brenda is pas bevallen van haar derde zoontje als ze een postpartumpsychose krijgt. Deze aandoening treft één op duizend vrouwen. Ze heeft hallucinaties waarbij de grens tussen realiteit en waan vervaagt. Haar psychose haalt haar hele leven en dat van haar omgeving overhoop. Kortsluiting in mijn hoofd is het relaas van Brenda’s zoektocht naar hulp.

Fragmenten uit verplegingsrapporten en het dagboek van haar man en zus geven een totaalbeeld van hoe de psychose verloopt. Het boek is een aanklacht tegen de vaak willekeurige, dwingende en soms vernederende behandeling van psychiatrische patiënten.

Overmedicalisering, gedwongen opname en het gebruik van isoleercellen zijn schering en inslag. Maar het is ook een verhaal van hoop. Hoop op herstel en op het doorbreken van het taboe dat rust op psychologische ziekten. Brenda Froyen wil een maatschappelijk debat over de behandeling van psychiatrische patiënten op gang brengen. Aangrijpend en verhelderend beeld van wat er in iemand omgaat tijdens een psychose. Het is een pleidooi voor meer menselijkheid in de omgang met de patiënt.

Van fictie tot non-fictie

lena

Lena

Na Ish Ait Hamou (‘Als je iemand verliest die je niet kan verliezen’) en Christophe Vekeman (‘Gezellig is anders’) schrijft Brenda Froyen de nieuwe novelle voor de Te Gek!?-campagne. ‘Lena’ is haar fictiedebuut.

In haar twee vorige non-fictie boeken, ‘Kortsluiting in mijn hoofd’ en ‘Uitgedokterd’, schreef Brenda Froyen over haar eigen ervaringen als patiënte in de geestelijke gezondheidszorg. In ‘Lena’ kruipt ze in de huid van de hulpverlener. Een verkenning van de andere kant, de andere wereld. Al betekent dat niet dat daarmee alle vragen zijn beantwoord…

mild tuinieren

Mild tuinieren

In dit boek vertelt Brenda wat een tuin en tuinieren voor haar maar misschien ook voor jou en de natuur kan betekenen. Als je niet kijkt door de ogen van de ander, maar met een open blik, naar jezelf, naar de planten die in je tuin komen aanwaaien, naar alles wat er rond je gebeurt, zonder oordeel. In haar tuin vond Brenda het wankele evenwicht tussen de wereld verbeteren en daarnaast ook voor zichzelf zorgen.

Misschien doet een tuin wel meer dan alle medicijnen en therapeutische sessies bij elkaar. Of misschien ook niet. Het is op zijn minst het proberen waard. Op haar unieke, anekdotische en humoristische manier bericht Brenda over haar mislukkingen en kleine successen in de tuin, over wat ze allemaal te weten kwam in de voor haar, tot voor kort, onbekende tuinierswereld, van de geitenwollensokken permacultuur tot buurmannen met piekfijne, groene grasveldjes. Als je niets weet over tuinieren en jaren planten de dood hebt ingejaagd, dan kan je maar beter mild zijn. Een ode aan mild en wild tuinieren

volop taal

Volop taal

Veertien docenten van verschillende Vlaamse lerarenopleidingen en het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven) sloegen de handen in elkaar om Volop Taal te schrijven, een uniek handboek taaldidactiek voor de lagere school.

Dit boek kiest voluit voor boeiend, ambitieus, geïntegreerd en eigentijds taalonderwijs Nederlands. Deel 1 van het boek vertaalt wetenschappelijke inzichten over hedendaags, uitdagend en taalkrachtig onderwijs in zeven didactische principes. Die principes zullen de rode draad van het boek vormen. In deel 2 worden de principes uitgewerkt in praktijkverhalen en lees je hoe je ze toepast in je (taal)onderwijs. Ten slotte helpt deel 3 van dit handboek om kritisch naar je eigen aanpak en leermiddelen te kijken. Aan de hand van zes kijkwijzers kun je je eigen lesvoorbereiding en onderwijsaanpak scannen. Bovendien krijgen de gebruikers van dit boek toegang tot een digitaal platform waar ze allerhande oefeningen en lesmateriaal kunnen raadplegen.

Kortom, Volop Taal is een must-read voor elke (toekomstige) leraar en lerarenopleider die vol wil inzetten op taal in de lagere school!